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The Emergency Planning and Community Right-to-know Act (EPCRA) requires Form R reports to be 

filed with EPA each July 1 for each listed ?toxic chemical? a facility manufactures or processes in 

excess of 25,000 lbs., or ?otherwise uses? in excess of 10,000 lbs., during the previous calendar year.  

The reporting form and implementing regulations are found at 40 CFR Part 372.  For the list of toxic 

chemicals, consult the EPA ?Consolidated List of Lists? at https://www.epa.gov/epcra/consolidated-list-

lists.  EPA has published three frequently asked questions that should be of interest to our readers, 

along with EPA?s responses, as follows:

QUESTION NO. 1:  Suppose a facility consists of several establishments, some of which have primary 

NAICS codes within the covered codes and some of which have primary NAICS codes outside that 

range.  How would this facility determine if it is covered by EPCRA Section 313?

ANSWER:  A facility must file a Form R where:

The facility is included in a TRI-covered North American Industry Classification System (NAICS) 

code (see the TRI NAICS code webpage or Table I of the current Reporting Forms and Instructions 

for a complete list); and

The facility has 10 or more full-time employee equivalents (i.e., a total of 20,000 hours or greater; 

see 40 CFR 372.3); and

The facility manufactures (defined to include importing), processes or otherwise uses any EPCRA 

Section 313 chemical in quantities greater than the established threshold in the course of a 

calendar year.

A facility must report if those establishments that are in the covered NAIC codes have a combined value 

added of more than 50 percent of the total value added of services provided or products shipped or 

produced by the whole facility, or if one of those covered SIC code establishments has a value added of 

services or products shipped or produced that is greater than the value added of any other 

establishment in the facility (40 CFR Section 372.22(b)(3)).  If the facility determines that the 
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establishments meet this test, the entire facility has met the SIC code criterion.  If the entire facility also 

meets the employee and chemical activity thresholds (based on all establishments at the facility), then 

the entire facility would be subject to EPCRA Section 313 reporting.

QUESTION NO. 2:  If a toxic chemical is derived from the phase separation of wastes received from off-

site and that chemical is subsequently incorporated into a product at the facility and then distributed into 

commerce, has the toxic chemical been processed or otherwise used?

ANSWER:  If a facility receives materials containing toxic chemicals from off-site for further waste 

management and the toxic chemicals are treated for destruction, stabilized, or disposed on-site, the 

facility would be otherwise using the toxic chemicals.  However, during phase separation the toxic 

chemical in the waste is not actually destroyed.  Furthermore, the toxic chemical is incorporated into a 

product at the facility and is further distributed in commerce (e.g., retorted mercury sold for reuse in 

thermometers and mercury switches).  Thus, as long as the toxic chemical coming from the waste is not 

stabilized, treated for destruction, or disposed, it would not be otherwise used because it is neither 

treated for destruction nor disposed on site.

Because it is distributed in commerce, it would be processed.  Once a facility exceeds a threshold for a 

particular toxic chemical, amounts of that chemical that are released or otherwise managed as a waste 

must be calculated for all on-site activities.

QUESTION NO. 3:  A covered facility manufactures and repairs small engines and automobile engine 

parts.  Prior to beginning the work, any fuel in the fuel tanks of the small engines is removed, and fuel 

used to test fire the engine parts is also collected.  After the work is completed, the removed fuel is re-

used along with any necessary new fuel to fill the need.  Must the toxic chemicals in the fuel be included 

when determining if 313 EPCRA thresholds and release threshold are exceeded?

ANSWER:  Yes.  Listed toxic chemicals in the fuel must be reported in this example because the fuel 

constituents listed as 313 toxic chemicals are ?processed.?  The constituents in the fuel go out the door 

into distribution with the product.  ?Process? means the preparation of a toxic chemical, after its 

manufacture, for distribution in commerce:  (1) in the same form or physical state as, or in a different 

form or physical state from, that in which it was received by the person so preparing such substance, or 

(2) as part of an article containing the toxic chemical.  Process also applies to the processing of a toxic 

chemical contained in a mixture or trade name product.  See 40 CFR 372.3.
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